utorok 11. apríla 2023

Microsoft 365 ticho pridáva umelú inteligenciu (AI) Host do Windows !

 


Microsoft 365 ticho pridáva umelú inteligenciu (AI) Host do Windowsu 11 a Windowsu 10

Microsoft nedávno oznámil svoju aktualizáciu 365 Copilot, ale vyzerá to, že technologický gigant potichu začal pracovať na integrácii AI vo Windows 11 a 10 v novembri 2022. Neznáma aktualizácia služby Microsoft 365 pridala do Windowsu 11 a 10 okrem správcu umelej inteligencie aj hostiteľa umelej inteligencie (AI).

Nového hostiteľa umelej inteligencie (AI) si všimnete, keď rozbalíte Microsoft Word alebo iné aplikácie balíka Office v Správcovi úloh. AI Host sa pridáva do všetkých inštalácií systému Windows prostredníctvom aktualizácií balíka Microsoft Office. Ak sa teraz nezobrazuje, pravdepodobne ho získate v budúcej aktualizácii.

Tento hostiteľ sa nachádza v inštalačnom priečinku balíka Microsoft Office v systémovej jednotke. Prejdite do časti Program Files > Microsoft > Office a pozrite sa do koreňa root\vfs\ProgramFilesCommonX64\Microsoft Shared\OFFICE16\. Všimnete si nový spustiteľný súbor s názvom "ai.exe".

Microsoft AI Host for Windows

Spravca úloh predvádza nové .exe súvisiace s umelou inteligenciou v systéme Windows

Aktualizácia Microsoft 365 má ďalší modul AI s názvom "AIMgr.exe", čo znamená Artificial Intelligence (AI) Manager pre operačný systém Microsoft® Windows® a platformu x64".

Microsoft 365 AI HostAI.dll, Ai.exe and AIMgr.exe

AI.dll, Ai.exe and AIMgr.exe

Čo sa teda deje a prečo máte AI.exe v zozname procesov Správcu úloh?

Nedávne zmeny v počítačových aplikáciách balíka Microsoft Office v systéme Windows viedli k odstráneniu lokálnej umelej inteligencie (AI) z procesu.

Word, Outlook a PowerPoint teraz komunikujú so samostatným programom ai.exe na vykonávanie väčšiny lokálnych funkcií umelej inteligencie. Medzi kritické binárne súbory priradené k lokálnej umelej inteligencii v počítačových aplikáciách balíka Microsoft Office vo Windowse patria aitrxdll, ai.exe, ai.dll, mlg.dll a aimgr.exe.

Knižnica vysielačov aitrxdll je načítaná počítačovými aplikáciami balíka Office na prenos vstupov a prijímanie výstupov z umelej inteligencie.exe, ktorá je zodpovedná za hosťovanie umelej inteligencie.dll. Ten prijíma vstupy z aitrxdll a spracováva ich prostredníctvom ai.dll aby vytvoril výstupy, ktoré sa potom prenášajú späť do aitrxdll v počítačovej aplikácii balíka Office.

Medzitým mlg.dll je knižnica na spracovanie prirodzeného jazyka, ktorá obsahuje kód vytvorený skupinou strojového učenia spoločnosti Microsoft (MLG). Aimgr.exe je spustiteľný súbor správcu, ktorý sa používa na správu rôznych inštancií umelej inteligencie.exe v počítačových aplikáciách balíka Office.

Tieto zmeny majú významný vplyv na budúcnosť lokálnej umelej inteligencie v počítačových aplikáciách balíka Microsoft Office v systéme Windows.

Domnievame sa, že tieto zmeny môžu súvisieť s podporou integrácie Microsoft 365 Copilot. Softvérový gigant túto zmenu verejne neuznal ani nezdokumentoval, čo spôsobilo obavy medzi obhajcami ochrany súkromia aj používateľmi.

Uvidí sa, či Microsoft túto záležitosť čoskoro objasní.

Aktualizácia Microsoft 365 Copilot; Kedy príde a čo je nové?

Microsoft 365 Copilot využíva ChatGPT-4 od OpenAI, čo je súčasťou úsilia technologického giganta o to, aby jeho používatelia pracovali inteligentnejšie a rýchlejšie. Tento krok prichádza po veľkých investíciách do OpenAI, spoločnosti stojacej za ChatGPT a Bing Chat AI.

Už v Beta verzii Copilot pre Word a  ďalšie aplikácie v Windows 10 a Windows 11. V našich testoch sme zistili, že Copilot dokáže zvládnuť základné veci, ako je formátovanie, prepisovanie, navrhovanie vylepšení a generovanie nového textu.

Je to pôsobivé aj pri analýze zložitých údajov Excelu a navrhovaní vylepšení a ďalších možností. V budúcnosti bude môcť funkcia Copilot vytvárať súhrny a navrhovať akčné plány, synchronizovať prácu v rámci balíka Office, aby ste mohli pokračovať tam, kde ste prestali, a vytvárať powerpointové snímky pomocou súhrnov z Excelu alebo Wordu.

Predstavitelia Microsoftu prisľúbili, že integrácia sa začne zavádzať v najbližších mesiacoch.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára